Skip to content Skip to footer

De Eenakter is opgericht in 1981

We speelden ons eerste avondvullende stuk in het voorjaar van 1982: ‘Hoogheid uw kameel staat voor’. Daarna volgen meer dan 50 producties met kolderieke, prachtige en dramatische stukken.

Onze vereniging heeft circa 25 leden variërend in leeftijd van 18 tot 70+. Het is een gezellige groep mensen die veel plezier heeft tijdens de repetitieavonden en de voorstellingen. Onze vaste repetitiedag is de woensdagavond. De leden komen niet alleen uit Hapert maar ook uit de andere Kempen-dorpen. Jaarlijks hebben we een gezellig feest voor alle leden en hun partners.

Verschillende vormen van toneelspel

Wij proberen een grote variëteit aan verschillende vormen van toneelspel te spelen. Dus niet alleen kluchten, maar ook stukken met iets meer inhoud. Ook willen we graag stukken spelen met een maatschappelijk actueel thema zoals ‘dementie’ en ‘pesten’.

Ook voorstellingen met zang en muziek gaan we graag aan. Dan zoeken we de samenwerking op zoals met ‘Oliver’ in 2012 met zanggroep ‘Pursang’ uit Bergeijk of met ‘Lippenstift en Boerenkuiten’ in 2016 met zanggroep ‘Tolad’ uit Hoogeloon. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie in 2010 ontvingen wij de gemeentelijke Cultuurprijs, waar we enorm trots op zijn.
Ook heeft de gemeente Bladel op de vrijwilligersavond 2016 aan ons de ‘passieprijs voor vrijwilligerswerk’ uitgereikt. Deze eervolle prijs kregen wij omdat we al meer dan 70 keer de voorstelling ‘Het leven in drie dagdelen’ over dementie hebben gespeeld. Uiteindelijk hebben we dit zeer bijzondere stuk 100 keer gespeeld. Wij zijn zeer vereerd met beide erkenningen.

Wat doen wij nog meer?

Headsets

Wij beschikken over 10 professionele headsets/microfoontjes die we verhuren. Wilt u een goede verstaanbaarheid op het podium? Voor verhuur of meer informatie neem contact met ons op via verhuurheadsets@eenakterhapert.nl
Mail Ons

Activiteiten

Graag vrolijken wij uw activiteiten op. Denk hierbij aan interactieve voorstellingen, personeelsfeesten en winkeliersactiviteiten.

Zittingsavonden

Wij verlenen onze medewerking tijdens de zittingsavonden met carnaval en bij kleine optredens tijdens markten (Koningsmarkt/boerenmert).
Bekijk fotoalbum

Decordoek

We verhuren een mooi decordoek!Het doek is 4 meter bij 2,5 meter.Huurbedrag: €50,-Borg: €50,-Neem contact op voor meer informatie
Bekijk Decordoek
lid worden?

Wij repeteren op woensdag

Ben jij geïnteresseerd om lid te worden? Neem dan eens contact met ons op over de mogelijkheden!

  • Leden uit alle Kempen-dorpen
  • Deelnemen aan mooie voorstellingen
  • Jaarlijks een gezellig feest voor alle leden en hun partners
Geschiedenis

Onze voorstellingen

Een overzicht van al onze voorstellingen uit onze rijke historie! Kijk voor foto’s ook eens bij ons fotoalbum!

In 2022 speelden we “Het laat de pastoor koud”, geschreven door Edward Bastiaansen (die kwam kijken!) en regie door John Verhees. Het was voor ons de eerste keer dat we het in het nieuwe MFA Hart van Hapert speelden en een daverend succes: een aantal voorstellingen waren helemaal uitverkocht!

Over “Het laat de pastoor koud”

Pastoor de Bonte heeft grote financiële problemen en het voortbestaan van de Parochie loopt gevaar. De Zuid-Afrikaanse zustergemeenschap schiet samen met een passagier uit het vliegtuig te hulp, maar of dat allemaal helpt?

De bisschop stuurt een secretaresse om een oogje in het zeil te houden en om aan hem te rapporteren.
De secretaresse ziet al snel dat de miswijn rijkelijk vloeit, de koster er de kantjes af loopt en de zuster
wanhopig de boel probeert te redden.

Wanneer de pastoor zich letterlijk een ongeluk schrikt tijdens een biecht, moeten de afspraken met een aanstaand bruidspaar toch door kunnen gaan. Er wordt van alles aan gedaan om te voorkomen dat de secretaresse er lucht van krijgt dat er iets mis is. En over lucht gesproken… Tot overmaat van ramp blijkt er ook nog iets mis te zijn met het riool…

Op 7 en 8 juli 2017 speelden wij ‘s avonds in openlucht Midzomernachtsdroom. Het beroemde toneelstuk van Shakespeare in een bewerking van Jan Raaijmakers.

De nacht voordat koning Theseus en koningin Hippolyta trouwen, vluchten vier jonge verliefden om uiteenlopende redenen naar het bos waar net een ruzie gaande is tussen Oberon en Titania, koning en koningin der feeën. Ondertussen studeren in datzelfde bos vijf arbeiders een toneelspel in. Een misverstand met magisch sap laat die werelden in elkaar overlopen…

Op 1 en 2 april 2017 hebben we drie keer ‘2 eenakters’ gespeeld. Onze vereniging heeft als naam ‘de Eenakter’, maar we spelen ze niet zo vaak, maar deze keer twee in één voorstelling. Hiermee hebben we laten zien hoe verschillend toneel kan zijn. De overeenkomst is dat beide toneelvoorstellingen in hetzelfde decor spelen. Maar dat is dan ook de enige overeenkomst.
We speelden de tragikomedie ‘een geur van terpentine’ en de absurde eenakter ‘de schilder, mevrouw’.

Korte inhoud ‘een geur van terpentine’
Stien en Nel wonen naast elkaar. Ze zijn allebei weduwe. Joke, Stiens dochter, woont nog thuis. De drie vrouwen leiden een simpel bestaan. Onder het uiterlijk van ruwheid en het zich tegen elkaar afzetten is er veel tederheid. Stien en Nel hebben een geheim dat Joke niet te weten mag komen. Joke heeft plannen voor de toekomst, waar de zorg voor Stien niet in past. De vrouwen hebben ondanks alle besognes een speciaal soort humor waardoor hun leven meestal goed te leven valt.

Korte inhoud van ‘de schilder, mevrouw’
Een alleenstaande vrouw haar huis heeft een schilderbeurt nodig. Ze heeft met de eigenaar van het Schildersbedrijf Henkus en Lemmens afgesproken dat er een schilder komt. Deze komt echter veel te laat; wat de nodige irritatie oproept bij de vrouw des huizes. Uiteindelijk verschijnt de schilder en dan begínt het pas. Het blijkt een rare kwast te zijn.
Er komst zelfs een politieagent aan te pas. Kortom volop humor en onverwachte wendingen.

Zes uitverkochte voorstellingen!

In samenwerking met Zanggroep Tolad uit Hoogeloon hebben wij, de door Rita Scheelen geschreven, theaterproductie ‘Lippenstift en Boerenkuiten’ eind 2016 opgevoerd. Er deed ook een small Big Band mee. Het was een prachtig spektakel vol toneelspel, zang en live muziek. De muziek was uit de jaren veertig met onder andere liedjes van Vera Lynn en Glenn Miller. Er deden circa 75 volwassenen en kinderen mee die vol enthousiasme het publiek een prachtige avond/middag bezorgden!

Korte inhoud:

Het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog maar is geen oorlogsverhaal. De ondertoon is serieus maar is zeker ook om te lachen.
Drie vrouwen uit de stad trekken naar het platteland om daar te helpen op de boerderijen. Veel jonge mannen zijn naar het front en er is een tekort aan werkkrachten. De dames hebben zo hun eigen motieven om aan dit avontuur te beginnen, want een avontuur is het: de boerenlui op klompen (bij wijze van spreken) en de vrouwen met lippenstift! Bijna een cultuurshock! Maar de oorlog gaat niet helemaal aan het vredige dorpje voorbij.
Soldaten, spionnen (of zijn het deserteurs) … er komt nogal wat vreemd volk voorbij!
Toch is er ook goed nieuws: eindelijk eens een echt orkest op het jaarlijkse zomerbal, iets om naar uit te kijken! Het is een verhaal met vertedering en ontroering want veel dingen zijn toch niet wat ze op het eerste gezicht lijken! Is dat geen mooie kerstgedachte?

Bekijk een overzicht van oudere producties

Bekijk nu

Onze Sponsoren

Toneelvereniging
de Eenakter

Adres

Toneelvereniging de Eenakter
Herderstasje 12,
5527KA Hapert

Socials
Nieuwsbrief

Eenakter Hapert © 2023.
Website door Redfur in samenwerking met Kleur M

Ontvang onze nieuwsbrief!